Winnaars Greatest Find Competition! Vondsten uit 2019

In augustus lieten we weten dat MEDEA mee zou doen aan de wedstrijd Nations’ Greatest Finds van The Searcher. The Searcher is een Brits tijdschrift over metaaldetectie. Al enkele jaren organiseren zij een internationale wedstrijd waaraan vondsten uit verschillende landen mogen deelnemen. De winnaars van 2019 werden onlangs bekend gemaakt.

De tegenstanders waren sterk: er werden heel wat prachtige vondsten ingestuurd uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland, en voor het eerst ook uit Vlaanderen. Helaas wonnen onze Vlaamse vondsten de internationale competities van ‘Overall artefact’ en ‘Overall coin’ niet. Deze categorieën werden deze keer gewonnen door een munt uit de ijzertijd uit Surrey voor de OVERALL ARTEFACT en een Aureus van Allectus uit Kent voor de OVERALL COIN. 

Naast de internationale waren er echter ook regionale categorieën waarin vondsten uit de respectievelijke deelnemende regio’s konden winnen. Deze presenteren we hieronder voor Vlaanderen. Zo wordt het Verenigd Koninkrijk opgedeeld in de regio’s Engeland, Schotland, Jersey, Isle of Man, en Wales, en krijgen ook Nederland & Vlaanderen hun eigen categorie.

In de categorie MOST SIGNIFICANT FIND - FLANDERS

Eerste plaats

In de categorie ‘Most Significant Find - Flanders’ (Belangrijkste/interessantste vondst) won Benjamin 'Brynckminator' Brynckman met zijn gouden kruisfibula. Hij vond deze in de buurt van Maarkedal (Oost-Vlaanderen). Gelijkaardige vondsten uit graven in Noord-Frankrijk, de Duitse Rijn- en Moezelstreek, en Engeland dateren allen uit de 7de eeuw. Deze eerste plaats ging verdiend naar deze prachtige vroegmiddeleeuwse vondst. Aan deze fibula werd overigens ook een artikel gewijd in Ex Situ. (K. Nolet & P. Deckers, 2019. 'De schittering van het nieuwe geloof', Ex Situ 24: 30-31). Proficiat Benjamin (en bedankt voor de foto van de trofee)!

https://www.vondsten.be/finds/68015 

Runner up

De tweede plaats ging ook naar een middeleeuwse vondst: een bronzen gespbroche uit de 13de a 14de eeuw, compleet met naald, die gevonden werd in de buurt van Oudenburg. 

https://www.vondsten.be/finds/67853

Tweede Runner up

De derde plaats (of tweede runner up) tot slot ging naar een prachtige zilveren Brugse denier uit de 13de eeuw die gevonden werd in de buurt van Jabbeke.

https://www.vondsten.be/finds/68073 

De andere Vlaamse nominaties voor 2019

Deze verschenen in nummer 422 van The Searcher.

https://www.vondsten.be/finds/83201

https://www.vondsten.be/finds/79683

https://www.vondsten.be/finds/64560

https://www.vondsten.be/finds/81043

https://www.vondsten.be/finds/86430

https://www.vondsten.be/finds/67623

https://www.vondsten.be/finds/62765

https://www.vondsten.be/finds/66511

https://www.vondsten.be/finds/81478

https://www.vondsten.be/finds/77985  

Oproep 2020

MEDEA zal ook deelnemen aan de wedstrijd van The Searcher 2020! Alle vondsten die gedaan werden en bij MEDEA geregistreerd werden tijdens het jaar 2020 kunnen hiervoor in aanmerking komen. Liefst worden deze vondsten en alle vondsten ook altijd en zo snel mogelijk gemeld bij het agentschap onroerend erfgoed!

De winnaars werden gepubliceerd in nummer 424 van The Searcher. Om het tijdschrift te bestellen, kan je volgende link volgen:

https://www.thesearcher.co.uk/

Onze oproep en meer info over de werkwijze van de wedstrijd vind je hier.